De Siemens SINAMICS lijn: de juiste frequentieregelaar voor jouw toepassing

De Siemens SINAMICS lijn: de juiste frequentieregelaar voor jouw toepassing

De SINAMICS serie frequentieregelaars maken het mogelijk om elke individuele aandrijf taak te realiseren in laagspanning, middenspanning en in gelijkspanning. Alle aandrijfcomponenten zijn perfect op elkaar ingesteld door Siemens motoren, regelaars en besturingen op de meest optimale manier te laten samenwerken. Deze kunnen daardoor ook makkelijk worden geïntegreerd in jouw huidige automatiseringsplatform. Wat de toepassing of installatie-eis ook is, de SINAMICS frequentieregelaars en servosystemen van Siemens leveren de beste prestaties

Met de SINAMICS lijn worden jouw bedrijfsprocessen gedigitaliseerd. De efficiënte engineering tools van Siemens helpen je bij het gehele ontwikkel- en productieproces. Door veel functies in de besturing te integreren kan er ruimte worden bespaard in de schakelkast.

siemens

De 6 voordelen van de Siemens SINAMICS frequentieregelaars

1. Veelzijdigheid

De Siemens SINAMICS lijn biedt geïntegreerde oplossingen voor een digitale toekomst. De frequentieregelaars leveren prestaties en functionaliteiten naar behoefte van de klant. Van laagspannings en midden spanningsregelaars tot gelijkspannings-regelaars, u kunt bij SINAMICS terecht. Wij leveren kant-en-klare en toekomstbestendige oplossingen voor alle toepassingen.

2. Digitalisatie

Daarnaast zijn digitale aandrijfcomponenten een belangrijke bron van informatie voor een gedigitaliseerde data analyse. De digitalisatie kan gebruikt worden om nieuwe dimensies te bouwen voor beschikbaarheid, efficiëntie en productiviteit. Door data te analyseren wordt er informatie gegeven over de conditie van de aandrijflijn en worden er kostbare inzichten gegeven om de productie en machinebeschikbaarheid te optimaliseren. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en maakt uw systeem fit voor de toekomst.

3. Engineering

Engineertingstaken voor inbedrijfname van de SINAMICS lijn kunnen niet eenvoudiger. Door intelligente tools voor de hele levenscyclus kan er gebruik worden gemaakt van de gehele potentiële SINAMICS frequentieregelaars die gebruikt worden. Hierdoor wordt het eenvoudig selecteren, integreren en parametreren.

4. Safety Integrated

In de Siemens SINAMICS lijn zit ook maximale veiligheid voor bedienings- en onderhoudspersoneel geïntegreerd. Hierdoor zijn er korte responstijden, minder bedrading en hogere rentabiliteit. Dit maakt het eenvoudig veilig en dubbel zo efficiënt.

5. Systeem oplossingen

Besturingen als SIMATIC, SIMOTION en SINUMERIK kunnen optimaal worden toegepast. Daarnaast passen de SINAMICS regelaars, SIMOTIC motoren en SIMOGEAR reductoren en koppelingen perfect op elkaar. Ook is er betrouwbare en snelle communicatie via PROFINET. Dat deze automatiseringen gemeenschappelijk samenwerken op een platform bespaart niet alleen tijd en geld maar verzekert ook een duurzame voorsprong in de markt.

6. Services

Tot slot biedt Siemens een service die beschikbaarheid en productiviteit garandeert. Siemens is een partner met uitgebreide kennis van de industriële markt en helpt mee de richting te bepalen voor de digitale toekomst. Uitgebreide services bestrijken de gehele levenscyclus van machines en systemen.

6SL3130-1TE22-0AA0

De SINAMICS S120

Deze aandrijving is een modulair systeem voor motion control toepassingen die veel eisen stellen in industriële installaties en machinebouw. Maatwerkoplossingen worden opgelost door de verschillende componenten en functies die perfect op elkaar zijn afgestemd. Een voorbeeld hiervan zijn krachtige eenmotorige aandrijvingen en gecoördineerde aandrijvingen met vector- of servo functionaliteit (meerassige toepassingen). De SINAMICS S120 is een systeem dat hogere prestaties, productiviteit en grotere flexibiliteit biedt. Typische toepassingen die bij de S120 worden gebruikt zijn: verplaatsen, verwerken, positionering en bewerking.

Voordelen van deze serie:

Ze zijn universeel. Zo is de SINAMICS S120 ontworpen om een vrije combinatie van vermogen en regel prestaties te realiseren. Daarnaast heeft het een vrije keuze voor vector- en servobesturing en als laatst een grotere flexibiliteit met centrale besturing intelligentie.

Het tweede voordeel is dat de S120 nauwkeurig is. Dit omdat het lagere levenscycluskosten heeft voor de exploitatie van de installatie. Alle componenten kunnen geparametriseerd, geprogrammeerd en in bedrijf gesteld worden met TIA zonder systeem onderbrekingen.

Het derde voordeel van deze serie is de veiligheid. Zo heeft een universeel en gestandaardiseerd veiligheidsconcept en heeft het geïntegreerde veiligheidsfuncties.

Bekijk ons aanbod SINAMICS frequentieregelaars

De SINAMICS G120

Deze frequentieregelaar is geschikt voor de meest uiteenloopende eisen. Doordat veel van de componenten uitwisselbaar zijn en het een grote vermogensbereik heeft van 0,55 tot 250 kW, kan er altijd de juiste aandrijving voor een toepassingen samengesteld worden. De G120 is te verkrijgen in drie verschillende spanningen namelijk: 200V, 400V en 690V netwerken en 230V enkelfasige stroom.

Verder heeft deze serie veel mogelijkheden op het gebied van veiligheid. Via STARTER, SINAMICS Startdrive (TIA Portal) of via bedieningspanelen kan de controller gemakkelijk in bedrijf worden gesteld. Typische toepassingen die bij de G120 worden gebruikt zijn: pompen, ventilatoren, compressoren, transporteren, verwerken en positioneren.

Voordelen van deze serie:

Ze zijn multifunctioneel. Zo heeft het een breed vermogensbereik, uitgebreide hard- en software mogelijkheden en is het flexibel door diverse voedingsspanningen.

Het tweede voordeel is dat het modulair is omdat het opgebouwd is uit een losse power unit, control unit en een (optioneel) bedieningspaneel), eenvoudige aansturing heeft met SIMATIC plc’s en een engineering standaard.

Het derde voordeel zijn de veiligheidsfuncties. Dit omdat er directe afhandeling is van gestandaardiseerde veiligheidsfuncties, uitgebreide keuze van veiligheid functies en als laatst een failsafe afschakeling.

Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Wat is een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar (frequentieomvormer) of ookwel drive genoemd in het vakgebied, is een type motor regelaar dat een elektromotor aandrijft door de frequentie van een aangeboden voeding te veranderen terwijl de spanning mee varieert zodat het koppel behouden blijft. Daarnaast kan de frequentieregelaar ook het aan- en uitlopen van de motor onafgebroken tijdens het starten en stoppen regelen.

Meestal worden frequentieregelaars gebruikt om de snelheid van een motor te regelen door de frequentie van het draaiveld te wijzigen. Hierbij wordt vaak de term snelheidsregeling gebruikt omdat het uiteindelijk zorgt voor een aanpassing van het motortoerental.

Er zijn veel toepassingsmogelijkheden van frequentieregelaars. Er zijn drives voor kleine aandrijvingen zoals een transportband van enkele honderden watts. Maar ook grote aandrijvingen van bijvoorbeeld onderwatermotoren van 6 megawatt. Hier blijft het niet bij want ook voor voedingsmiddelenindustrie roerwerken, watertransport bij waterschappen, extruders, hijskranen, ventilatoren en elektrische voertuigen maken gebruik van drives. Kleine frequentieregelaars worden gebruikt voor licht aandrijvingen en in de wand bevestigd. Bij zware aandrijvingen worden de drives in schakelkasten gebouwd.

 

Frequentieregelaar

Waarom een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar heeft veel redenen waarom je deze moet toepassen. Om te beginnen verlaagt het de inschakelstroom. Bij het gebruik van de drive loopt de inschakelstroom van de motor niet verder dan 1,5 maal de nominale stroom van de motor.

Daarnaast zorgt het voor minder onderhoudskosten voor een installatie. Voorbeeld: Om de drukstoten in een water afvoer installatie te elimineren, zorg je er met een frequentieregelaar voor dat de druk geleidelijk in het buizennetwerk komt. Hierdoor worden de reparatiekosten als gevolg van gebarsten buizen verminderd. (Voorbeeld van drukstoten: als je een kraan in 1 keer vol open- en weer dichtdraait hoor je de leidingen wel eens “klappen”, dat zijn de drukstoten.)

Verder kan een drive ook de productie verhogen door het toerental van een motor te verhogen. Hierdoor kan de snelheid van bijvoorbeeld een ventilator of lopende band verhoogd worden zonder mechanische aanpassingen. De productie hoeft met een regelaar dus niet stilgezet te worden, zonder drive moet dit wel om de tandwielverhouding aan te passen.

Ook kan een drive energie besparen. Wanneer een elektromotor sneller draait dan daadwerkelijk nodig is verbruikt hij ook meer energie. Vooral in pomp- en ventilatiesystemen wordt er veel energie bespaart als de motorsnelheid wordt aangepast aan de behoefte van de systemen. Smoorkleppen zijn hierdoor ook niet meer nodig want de flow wordt geregeld door de frequentieregelaar wat uiteindelijk leidt tot energiebesparing. Regelmatig levert een frequentieregelaar een besparing van maar liefst 40% op stroom of brandstof.

Als laatst wordt er ook materiaal bespaard, denk hierbij vooral aan besparing van grondstoffen. Een doseerinstallatie kan net voordat de juiste hoeveelheid bereikt is, de snelheid van de doseerschroef op fijnregeling zetten. Deze nauwkeurigheid van het doseren leidt tot een besparing van bijvoorbeeld grondstoffen.

frequentieregelaar

De 10 redenen om een frequentieregelaar te gebruiken

 1. Systeemrendement wordt verbeterd en energie bespaard
 2. Het vermogen wordt omgezet in hybride satie toepassingen
 3. Het motortoerental wordt aangepast aan de procesvoorwaarden
 4. Het vermogen of koppel wordt van een elektromotor aangepast aan de procesvoorwaarden
 5. Het organisatieklimaat wordt verbeterd
 6. Geluidniveaus van bijvoorbeeld pompen en ventilatoren worden verlaagd
 7. De belasting van machines wordt verminderd zodat de levensduur verlengt wordt
 8. De werking van verschillende toepassingen met elektromotoren wordt verbeterd
 9. Energie wordt efficiënt opgewekt en het energieverbruik gelimiteerd
 10. Grote belastingen worden geëgaliseerd zodat piektarieven vermeden worden

Bekijk ons aanbod frequentieregelaars

Wat zijn de voordelen van de Siemens Sinamics serie?

De 6 voordelen van de Siemens SINAMICS serie:

 1. Veelzijdigheid
 2. Digitalisatie
 3. Engineering
 4. Safety Integrated
 5. Systeem oplossingen
 6. Services

De gebruiksvriendelijke en schaalbare Siemens Sinamics serie frequentieregelaar brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste geeft het prestaties en functionaliteit naar de behoefte en is het dus echt veelzijdig. Van laagspanning en midden spanningsregelaars tot gelijk spanningsregelaars. Deze drive biedt toekomstbestendige en pasklare oplossingen voor alle toepassingen.
Ten tweede heeft het hogere productiviteit en is toekomstgericht. Een belangrijke stap naar gedigitaliseerde data-analyse zijn digitale uitgebreide aandrijfcomponenten. De digitalisatie biedt nieuwe dimensies om te realiseren in beschikbaarheid, productiviteit en efficiëntie. Kostbare inzichten worden gegeven met het analyseren van de besturings data.
Een derde voordeel is dat de frequentieregelaar makkelijk in gebruik is voor engineers. De taken zijn eenvoudig te selecteren, parametreren en integreren. Het kan niet eenvoudiger dan dit.
Het vierde voordeel is dat de drive maximale veiligheid heeft voor bedienings- en onderhoudspersoneel. Deze zijn al geïntegreerd in de frequentieregelaars. Verder geeft dit ook profijten zoals korte responstijden, minder bedrading en rentabiliteit.
Ten vijfde passen de SINAMICS regelaars naadloos op SIMOTIC motoren en SIMOGEAR reductoren en hebben dus een perfecte interactie met elkaar. Dit bespaart u tijd, geld en geeft een duurzame voorsprong in de markt. Daarnaast heeft het betrouwbare en snelle communicatie via PROFINET.
Het laatste voordeel verzekert de Siemens SINAMICS serie beschikbaarheid en productiviteit. Het legt de koers vast voor een digitale toekomst voor uw bedrijf. De gehele levenscyclus voor machines en systemen worden met service gedekt.

Wat zijn de voordelen van de Schneider Electric Altivar serie?

De 4 voordelen van de Schneider Electric Altivar serie:

 1. Machineveiligheid
 2. Veelzijdige producten
 3. Efficiënte prestaties
 4. Lange levensduur

Ten eerste geven de laagspanning frequentieregelaars machineveiligheid. Dit komt door de juiste motorbesturing en nauwkeurig regelen van het verloop van de snelheid in elke situatie. Ten tweede bestaat het assortiment uit veel verschillende producten voor het elektrisch aansturen van kleine en makkelijke machines, maar ook voor grote geavanceerde machines. Ten derde is de Schneider Electric Altivar gemaakt om zo efficiënt mogelijk te presteren op het hoogste kwaliteitsniveau. Als laatst kunnen ventilatoren, pompen en transportbanden geleidelijk gestart worden zonder overbelasting te veroorzaken. Dit is erg belangrijk en beschermt de machines wat zorgt voor een langere levensduur.

Klik hier om de video te bekijken waarin de Schneider Electric Altivar serie wordt gebruikt in een industriële aandrijving. 

Bekijk ons aanbod frequentieregelaars