Alles wat je wilt weten over automation power supplies

Wat zijn power supplies?

Om te beginnen moet een power supply niet verward worden met een power source. De source (bron) is de oorsprong van elektriciteit. Dit is in de meeste gevallen een stopcontact, generator of batterij. De power supply zet de stroom van de power source om in het juiste formaat en voltage. De specifieke functie van de voeding hangt af van de vraag of deze energie gereguleerd moet worden of in stroom omgezet. Om de werking van een power supply te begrijpen moeten de onderdelen en hun bijdrage aan de werking van het apparaat duidelijk zijn.

Een power supply voert verschillende functies uit zoals: de spanning verhogen of verlagen, stroom omzetten in gelijkstroom, of de stroom regelen voor een gelijkmatigere uitgangsspanning. Het is belangrijk om te weten welke functie een power supply heeft bij het maken van een keuze. Een apparaat met te veel functies is vaak duurder, een powersupply met te weinig of onjuiste functies kan een apparaat beschadigen.

Het belangrijkste gebruik van power supplies is het veranderen van spanning, De power source heeft niet altijd een constante output. De power supplies verlagen of verhogen de spanning om overbelasting te voorkomen. Een apparaat kan beschadigd worden als er teveel stroom komt uit een power supply. Maar als er te weinig spanning wordt geleverd zal het apparaat ook niet naar behoren werken. De belangrijkste taak heeft de transformator. Die wordt gebruikt om de spanning naar beneden of boven te brengen.

categorie voedingen en trafo s DM

Waar moet een automation power supply aan voldoen?

Ook in de automatisering van machines wordt er gebruik gemaakt van power supplies. Dit wordt toegepast op technologie die gebruikt maakt van sensoren, actuatoren en terugkoppelingen om een systeem te maken dat werkt zonder menselijke controle. Bijvoorbeeld een thermostaat of eencontrolekamer van een kerncentrale. In bijna alle gevallen moet de power supply een sensor-feedback-actuator besturingssysteem voeden.

Power supplies die worden gebruikt in industriële toepassingen, moeten vaak voldoen aan alle of de meeste van de volgende specificaties:

  1. Isolatie tussen de bron en de belasting, zodat een storing in de belasting de voeding niet instabiel maakt.
  2. Hoge vermogensdichtheid voor vermindering van omvang en gewicht.
  3. Gecontroleerde richting van de energiestroom.
  4. Hoge omzetting efficiëntie.
  5. Ingangs- en uitgangs golfvormen met een lage totale harmonische vervorming voor kleine filters.
  6. Gecontroleerde vermogensfactor indien de bron een wisselspanning is.

Hoelang gaan power supplies mee?

De levensduur van power supplies varieert nogal. Er is een duidelijke relatie tussen prijs (productiekosten) en kwaliteit (levensduur) Een hoogwaardige power supply gaat soms wel 25 jaar (!) mee. Soms is dat langer dan de economische levensduur van de installatie. Je kunt dan afwegen of je een goedkopere, minder duurzame, variant kiest.

Preferred suppliers

Als onafhankelijk verkoper van alle grote merken heeft PartTracker goed zicht op de markt. Een aantal van onze producenten heeft aangetoont op het hoogste niveau de juiste product-prijs-levensduur combinatie te leveren.

Power supplies van Siemens

De power supplies van Siemens worden wereldwijd toegepast door hun hoge betrouwbaarheid en het kunnen omgaan met kritieke omstandigheden. Het volledige assortiment power supplies van Siemens levert een gecontroleerde 24 V DC-voeding en andere ingangsspanningen. De DC UPS en uitbreidingsmodules zijn een aanvulling op de stroomvoorziening voor bescherming van de 24V voeding. Daarnaast hebben de power supplies het hoogste efficiëntie niveau door de werkingsgraad tot 95%. Voor engineering en diagnose zijn er unieke mogelijkheden door de volledige integratie in TIA en de TIA Portal via PROFINET.

Power supplies van Omron

OMRON levert veel verschillende typen power supplies voor algemeen gebruik. Zoals het type dat op een DIN-rail wordt gemonteerd of een type dat in apparatuur wordt gebouwd. Verder levert OMRON ook de S8VS, deze zorgt voor kennisgeving van vervangings tijdstippen. Daarnaast vangt het Buffer Block kortstondige stroomonderbrekingen op. Omron levert een breed assortiment aan uiterst betrouwbare power supplies.

Bekijk ons aanbod power supplies

Productcategorieën

PartTracker: jouw circulaire elektrotechnische groothandel.

PartTracker: jouw circulaire elektrotechnische groothandel.

In 2010 zag Alex van Dam twee kansen: Een platform voor de handel in overtollige elektrotechnische componenten en een manier om de circulaire economie te stimuleren. Hij zag dat spareparts voor machines bijna nooit in de buurt van de machines lagen en bedrijven deze...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

SIMATIC HMI Comfort Panels zijn ontworpen om krachtige visualisatie toepassingen op machine niveau te implementeren. Hoge prestaties, functionaliteit en geïntegreerde interfaces zorgen voor maximaal gemak van high-end toepassingen. Een goed HMI-paneel geeft je alle...

Lees meer
5 belangrijkste vragen over servomotoren

5 belangrijkste vragen over servomotoren

Wat is een servomotor? Een servomotor ook wel servomechanisme genoemd en wordt vaak afgekort tot servo. De naam van de servomotor komt van een Latijns woord servus wat vertaald in het Nederlands slaaf of dienaar betekent. Eigenlijk is de naam servomotor verwant aan de...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Wat is een frequentieregelaar? Een frequentieregelaar (frequentieomvormer) of ookwel drive genoemd in het vakgebied, is een type motor regelaar dat een elektromotor aandrijft door de frequentie van een aangeboden voeding te veranderen terwijl de spanning mee varieert...

Lees meer
11 tips voor een effectieve HMI

11 tips voor een effectieve HMI

Er zijn veel verschillende manieren om HMI schermen te ontwikkelen voor machine- en procesautomatisering toepassingen. Een effectieve opbouw vereist discipline in het ontwerp. Het gevoel, uiterlijk en het gebruiksgemak van een HMI kan sterk uiteenlopen. Dit gezien...

Lees meer