PartTracker: jouw circulaire elektrotechnische groothandel.

In 2010 zag Alex van Dam twee kansen: Een platform voor de handel in overtollige elektrotechnische componenten en een manier om de circulaire economie te stimuleren. Hij zag dat spareparts voor machines bijna nooit in de buurt van de machines lagen en bedrijven deze daardoor nieuw inkochten. Ook voorzag hij dat er in de komende decennia een tekort aan grondstoffen zou ontstaan voor de productie van deze onderdelen.

Het beste van twee werelden

Het leidde tot PartTracker, dat in de complete keten handelt. Van het wereldwijd vinden van elektrotechnische onderdelen tot het op verantwoorde wijze afvoeren, zodat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt. In de eerste jaren van haar bestaan kocht PartTracker overtollige voorraden op en zocht daar klanten bij. De mier was de eerste ‘werknemer’ van het bedrijf. Een beeldmerk dat de omgeving afspeurt naar onderdelen en deze gebruikt in de circle of life.

Ant Sprinting

De eerste jaren buffelen

De visie van Alex op overtollige voorraden bleek de juiste. Overal ter wereld waren voorraden ongebruikte elektrotechnische onderdelen te vinden. Het was vooral zoeken naar bedrijven die bereid waren om deze te hergebruiken. Een zoektocht naar de juiste balans tussen kosten, voorraad, afschrijven en verkopen.

In die periode startte PartTracker ook met de levering van nieuwe componenten als onafhankelijk verkoper van alle grote merken. Door de goede relatie met voorraadhouders over de hele wereld is PartTracker in staat om onderdelen sneller te leveren. De klanten van PartTracker gebruiken een wereldwijd virtueel magazijn. 

Eindelijk snapt de rest van de wereld het ook.

Inmiddels leerde de industrie dat hergebruik voordeliger kan zijn dan nieuw. De circulaire economie, waarbij de kosten en opbrengsten van producten worden gerelateerd aan de complete lifecycle, werd een steeds belangrijker onderwerp, ook bij elektrotechnische groothandels. Bedrijven zagen dat hergebruik niet alleen goed was voor de portemonnee, maar ook voor de aarde. Daarmee werd het hergebruiken van onderdelen een strategisch onderdeel van het aankoopbeleid van productiebedrijven en machinefabrikanten.

Elektrotechnische groothandel

De markt wilde garanties

Die behoefte leidt ertoe dat PartTracker een onderhouds- en terugkoopgarantie op de meeste van haar producten verstrekt. Als onderdelen kapot gaan worden ze vervangen of gerepareerd. Als ze uit bedrijf gaan neemt PartTracker ze retour om ze nogmaals in te zetten of op verantwoorde wijze te recyclen.

De eerste groeispurt

2020 was het keerpunt. De Corona Crisis heeft productie- en handelsstromen veranderd. De levertijd van nieuwe componenten loopt onacceptabel op. We zien dat de controle over grondstoffen en componenten een belangrijk politiek drukmiddel wordt. Daardoor zijn de productstromen niet alleen tijdelijk verstoord. De vraag waar we produceren, hoe we dat doen en wat we doen met de overtollige voorraden is steeds belangrijker.

De markt herkent de mier inmiddels. De vraag nam toe. Het was het moment om uit te breiden. We zoeken materialen andere plaatsen langs en nieuwe wegen om onderdelen bij de klant te krijgen. Nieuwe collega’s brengen de dienstverlening van PartTracker naar een nog hoger niveau.

Parttracker: jouw circulaire elektrotechnische groothandel

PartTracker: de circulaire elektronische groothandel

De wereld maakt de verandering door waarvoor PartTracker is bedacht. Inmiddels ontstaat een internationaal netwerk ontstaat van bedrijven die zich richten op hergebruik en slim voorraadbeheer. Hiermee ontsluiten we nog meer kanalen. Met de kennis van de markt, de circulaire economie en de missie van de mier zet PartTracker zo snel mogelijk de tweede groeispurt in: Naar een wereld waarin hergebruik de norm is en de prijzen van producten worden bepaald door hun complete circle of life, inclusief de maatschappelijke gevolgen.

Productcategorieën

Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

SIMATIC HMI Comfort Panels zijn ontworpen om krachtige visualisatie toepassingen op machine niveau te implementeren. Hoge prestaties, functionaliteit en geïntegreerde interfaces zorgen voor maximaal gemak van high-end toepassingen. Een goed HMI-paneel geeft je alle...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over automation power supplies

Alles wat je wilt weten over automation power supplies

Wat zijn power supplies? Om te beginnen moet een power supply niet verward worden met een power source. De source (bron) is de oorsprong van elektriciteit. Dit is in de meeste gevallen een stopcontact, generator of batterij. De power supply zet de stroom van de power...

Lees meer
5 belangrijkste vragen over servomotoren

5 belangrijkste vragen over servomotoren

Wat is een servomotor? Een servomotor ook wel servomechanisme genoemd en wordt vaak afgekort tot servo. De naam van de servomotor komt van een Latijns woord servus wat vertaald in het Nederlands slaaf of dienaar betekent. Eigenlijk is de naam servomotor verwant aan de...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Alles wat je wilt weten over frequentieregelaars

Wat is een frequentieregelaar? Een frequentieregelaar (frequentieomvormer) of ookwel drive genoemd in het vakgebied, is een type motor regelaar dat een elektromotor aandrijft door de frequentie van een aangeboden voeding te veranderen terwijl de spanning mee varieert...

Lees meer
11 tips voor een effectieve HMI

11 tips voor een effectieve HMI

Er zijn veel verschillende manieren om HMI schermen te ontwikkelen voor machine- en procesautomatisering toepassingen. Een effectieve opbouw vereist discipline in het ontwerp. Het gevoel, uiterlijk en het gebruiksgemak van een HMI kan sterk uiteenlopen. Dit gezien...

Lees meer