Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

Wat zijn de voordelen van de SIMATIC HMI Comfort Panels?

SIMATIC HMI Comfort Panels zijn ontworpen om krachtige visualisatie toepassingen op machine niveau te implementeren. Hoge prestaties, functionaliteit en geïntegreerde interfaces zorgen voor maximaal gemak van high-end toepassingen. Een goed HMI-paneel geeft je alle mogelijkheden en vrijheid om jouw gebruikers te faciliteren. Gebruikers verwachten dat ze altijd en overal toegang hebben tot machines, vanaf elk apparaat met één interface.

De basis voor specials, zoals IP65-beschermende apparaten, wordt gevormd door de SIMATIC HMI Comfort Panels Standaard apparaten. Naast de standaard bestaan er nog vier andere soorten Comfort Panels.

siemens

De vijf verschillende soorten comfort panels

Siemens biedt als onderdeel van het assortiment SIMATIC HMI-producten veel producten die perfect zijn afgestemd op de specifieke eisen van de betreffende toepassingslocatie. Zo biedt Siemens voor voedingsmiddelen- en drankindustrie apparatuur met roestvrijstalen front-ends. Voor industrieën die te maken hebben met bijzonder zware omgevingsomstandigheden bieden ze volledig gesloten apparatuur met een hoge mate van bescherming tegen stof en spatwater in een robuuste aluminium behuizing. Deze worden onderverdeeld in vijf verschillende soorten comfort panels.

1. Comfort Panels Standard

Voor elk systeem hebben de apparaten van het SIMATIC HMI Comfort Panel-type dezelfde functies. Er kan gekozen worden uit 6 touchpanels met schermformaten van 7 tot 22 inch, 5 key panels met schermformaten van 4 tot 15 inch en een gecombineerd Key/Touch-toestel met een 4 inch scherm.

De Comfort Panels Standard kan opgedeeld worden in SIMATIC HMI KP… Comfort en SIMATIC HMI TP… Comfort. Op de puntjes staan getallen zoals 400, 700 en 900.

Een voorbeeld hiervan is SIMATIC HMI KP 700 Comfort. Het getal 700 betekent in de naam dat het panel 7 inch is. De panelen bieden onder andere een breedbeeld met een TFT-kleurendisplay. Daarnaast bieden ze topprestaties voor HMI-toepassingen die niet zonder mechanische toetsen kunnen in kleine ruimtes. Verder zijn de panelen montagevriendelijk, hebben ze meer functionaliteiten en hogere schermresoluties.

2. Comfort Panels Pro

IP65-beschermende HMI-apparaten zijn uitgebreid met de SIMATIC HMI Comfort Panels Pro. Ze zijn geschikt voor visualisatie en automatisering zonder schakelkasten. De beeldschermdiagonalen van de panelen zijn 12, 15, 19 en 22 inch. Verder zijn ze ook voorzien van de hoge beschermingsgraad IP65.

Dankzij de hoge prestaties, functionaliteiten en talrijke geïntegreerde interfaces bieden Comfort Panels Pro veel comfort voor high-end toepassingen. Daarnaast zijn ze hierdoor bijzonder geschikt voor krachtige visualisatie in machine gerelateerde gebieden. Verder hebben ze flexibele montagemogelijkheden direct op het apparaat, de steunvoeten of het statief systeem. Via speciale adapters kan de gebruiker het paneel eenvoudig bedienen. De componenten die op de Comfort Panels Pro geïnstalleerd kunnen worden (inclusief basiseenheden, uitbreiding componenten, montage adapters, optionele toetsenborden en toetsenbord lader) bieden nog meer bedieningsopties.

Het systeem is te eenvoudig te modificeren. Met behulp van standaard componenten kunnen deze probleemloos worden veranderd aan de individuele eisen van de klant. Dit zorgt voor eenvoudige installatie, inbedrijfstelling, engineering en efficiënte bediening.

3. Comfort Panels INOX

De Comfort Panels INOX met touchscreens en roestvrijstalen fronten zijn ontworpen voor de bediening en bewaking van voedselverwerkende machines in de levensmiddelen-, dranken- en tabaksindustrie. Ook voor hygiënische gebieden zoals farmaceutische industrie en fijnchemie. De apparaten zijn gebaseerd op DIN EN 1672-2 “Machines voor de voedselbereiding – Veiligheids- en hygiëne-eisen”.

Het frame is geoptimaliseerd en de vlakke montage van het apparaat zorgt ervoor dat vloeistoffen kunnen weglopen van de schakelkast. Verder is het een roestvaststalen uitvoering met een TFT-kleurenscherm en touchscreen. Ook kan het toestel toegepast worden in compacte ruimtes. Deze panelen zijn een upgrade voor de TP177B INOX met een groter display dan de TP700 Comfort INOX.

4. Comfort Panels Outdoor

Zoals de naam al zegt zijn de SIMATIC HMI Comfort Outdoor Panels speciaal ontwikkeld voor veeleisende HMI-toepassingen onder extreme omgevingsomstandigheden. De bediening en bewaking is uiterst flexibel voor elke buitenruimte.

Of het nu in de olie- en gasindustrie, op schepen of in gekoelde magazijnen is: SIMATIC HMI Comfort Outdoor Panels, met 7- of 15-inch daglicht leesbaar breedbeeldscherm, bieden alles wat u nodig heeft voor bediening en bewaking buitenshuis.

5. SIPLUS Comfort Panels

De SIPLUS HMI Comfort Outdoor Panels bieden hetzelfde gebruikersgemak als de standaard comfort-toestellen in combinatie met extreme uitrusting kenmerken voor flexibele buitentoepassingen. Dit apparaat is onder andere bestand tegen agressieve chemische-, biologische- en mechanische actieve gassen en zoutnevel.

Daarnaast is het beschermd tegen condensatie, ijsvorming is dus toegestaan en heeft het een hoge betrouwbaarheid over een uitgebreid temperatuurbereik van -30 °C tot +60 °C, bijvoorbeeld in gekoelde magazijnen of in woestijngebieden.

Verder is dit apparaat getest en gecertificeerd voor gebruik onder biologisch, chemisch en mechanisch actieve stoffen (3B2, 3C4, 3S4) inclusief zoutnevel, zand en stof. Het panel heeft ook een hoge mate van bescherming tegen stof en water en is ideaal voor gebruik in de mijnbouw of op schepen. Als laatst is het ook bestand tegen hoge trillingen en schokken.

Wat is het verschil tussen de TP en KTP HMI Comfort panels?

In deze tabel geven we de specificaties van de twee verschillende producten weer. Hieruit kunnen de verschillen gemakkelijk afgelezen worden. Zo heeft de TP alleen een touch operation en de KTP een key/ touch operation. Verder is de display van de TP een widescreen en die van de KTP niet. Daarnaast heeft de TP keuze uit 16 miljoen kleuren en de KTP uit ongeveer 65.000. De TP is configureerbaar vanuit WinCC Comfort V11 en de KTP vanuit WinCC Basic V13/ STEP 7 basic V13, dit is ook een verschil. Als laatst zijn er nog verschillen tussen specificaties die bijvoorbeeld de TP heeft en de KTP niet.

De belangrijkste voordelen

De SIMATIC HMI Comfort Panels zijn briljant, intelligent en praktisch. Ze zijn de eerste keus voor het oplossen van complexe HMI-toepassingen. De apparaten zijn ontworpen voor de opbouw van krachtige visualisatie toepassingen op machine niveau. Het grote gemak in high-end toepassingen wordt door de hoge prestaties, talrijke interfaces en functionaliteiten gerealiseerd. Daarnaast beschikken de panels over state-of-the-art technologie, geweldige prestaties en geïntegreerde functionaliteiten. Ze worden geleverd met aluminium fronten vanaf formaat 7 inch of groter.

Hieronder staan de belangrijkste voordelen:

 • Briljante displays in breedbeeldformaat
 • Energie efficiëntie dankzij PROFIenergy
 • Maximale gegevensbeveiliging bij stroomuitval
 • Nauwkeurige diagnose gemakkelijk gemaakt
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Meer interfaces en minder hardwarekosten
 • Optimaal gemak bij inbedrijfstelling en onderhoud

Specifieke informatie over de voordelen vind je op de website van Siemens

Bekijk ons aanbod van HMI's en Displays

11 tips voor een effectieve HMI

11 tips voor een effectieve HMI

Er zijn veel verschillende manieren om HMI schermen te ontwikkelen voor machine- en procesautomatisering toepassingen. Een effectieve opbouw vereist discipline in het ontwerp. Het gevoel, uiterlijk en het gebruiksgemak van een HMI kan sterk uiteenlopen. Dit gezien alle hulpmiddelen, objectbibliotheken, animaties en kleuren die op moderne HMI software beschikbaar zijn. Echter zijn er normen om de HMI effectiviteit te verbeteren.

Deze normen kunnen als basis dienen voor het opstellen van interne HMI ontwerprichtlijnen, die op hun beurt kunnen worden gebruikt om van de ene machine of het ene proces naar de andere consistente en effectieve HMI schermen te maken. Standaarden zijn belangrijk en gebruikers zouden ze moeten raadplegen voordat een HMI ontwerp definitief wordt geïmplementeerd, maar ze kunnen moeilijk te lezen en te interpreteren zijn. De onderstaande tips zijn bedoeld als ontwerphulp.

 1. Storyboards zijn een goed begin
 2. Praat met operatoren
 3. Gebruik kleur en animatie slim
 4. Voeg grafieken toe
 5. Geef passende afbeelding weer
 6. Houd belangrijke items bij elkaar
 7. Bied situationeel bewustzijn
 8. Beperk het aantal klikken per scherm
 9. Pas op voor pop-ups
 10. Gebruik logging van datum- en tijdstempels
 11. Maak een stijlgids

Tip 1. Storyboards zijn een goed begin

Een goed beginpunt voor een HMI ontwerp is een tekst gebaseerd op het overzicht van de voorgestelde inhoud van elk scherm. Met het oog op de operator en de gebruiksvriendelijkheid maakt de ontwerper storyboards voor het hoofdscherm, schermen met de status van de apparatuur, schermen met instelpunten of recepten, handmatige functies, berichten displays, storing displays en andere neven schermen. De ontwerper kan deze tekst contouren daarna omzetten in een storyboard voor elk scherm. De storyboards moeten dynamische afbeeldingen zoals statusindicatoren benadrukken en moeten herhaalde afbeeldingen bevatten.

Tip 2 Praat met operatoren

Vraag bij het maken van de storyboards af wat het belangrijkste is voor de operatoren. Maar nog beter is vragen of de operatoren beschikbaar zijn voor overleg. Meer gegevens op het scherm is niet altijd beter, dus overlaad de operatoren niet met informatie. Richt je in ruil daarvoor op hun taken en wat nodig is om de machine en het proces te begrijpen. Presenteer de informatie zodanig dat de algehele bedrijfsstatus in één oogopslag te begrijpen is. Laat vervolgens een ervaren operator de voorgestelde storyboards beoordelen.

Gebruik zo tijdig in de ontwerpcyclus een prototype van de HMI en bekijk hoe de operator de interface gebruikt. Is dit niet mogelijk gebruik dan de storyboards voor een proefoperatie sessie met de operator. Kijk naar lastige situaties waarin een operator moeite heeft om te interpreteren wat hij of zij ziet, en kijk naar het aantal handelingen dat nodig is om een veelvoorkomende taak uit te voeren. Zijn er extra functies die je kan toevoegen om de operators te ontlasten van onnodig drukken op knoppen of hen op een andere manier efficiënter te maken?

Als laatst is het van belang de operators hun advies en mening te vragen, maar filter hun commentaar. Het kan zijn dat ze niet altijd het totaalbeeld zien. Vergeet nooit dat jij de HMI bouwt voor hun gebruik, dus hun inbreng is zeer waardevol.

Bekijk ons aanbod HMI's

Tip 3. Gebruik kleur en animatie slim

In HMI richtlijnen wordt geadviseerd het gebruik van kleur te beperken en grijze achtergronden met een laag contrast te gebruiken. Dit om de schermen minder rommelig te maken. Een lichtgrijze schermachtergrond bijvoorbeeld, waar een typische indicator donkergrijs zou zijn in de uit-stand en wit in de aan-stand, is prettig voor de ogen en intuïtief logisch, omdat een gloeilamp wit wordt als hij brandt. Gebruik dus over het algemeen gedempte kleuren of grijstinten en gebruik felle/ verzadigde kleuren om afwijkende omstandigheden aan te geven.

Wees voorzichtig met het ontwikkelen van grafische afbeeldingen. Gebruik niet teveel kleuren en grafische animaties dit in de software beschikbaar zijn, dit moet worden vermeden. Animeer alleen als het de operator efficiënter maakt.

Bijvoorbeeld, het gebruik van animatie om de positie van een onderdeel op een transferlijn te tonen kan een efficiënte en snelle indicatie zijn van de productiestatus. Het tonen van een draaiende pomp motor leidt echter af als het de bedoeling van het scherm is om alleen storingsindicaties op hoog niveau te tonen.

Tip 4. Voeg grafieken toe

Het doel van elk HMI scherm is het ontwikkelen van situatiebewustzijn bij de operatoren. Oftewel het vermogen om het proces te identificeren en de belangrijke elementen van een situatie te begrijpen. Om de bewustzijn te vergroten zal het afbeelden in schematische vormen helpen en een belangrijke factor zijn voor het ontwerp op een HMI scherm.

Operators begrijpen de betekenis van een afbeeldingen sneller dan een stuk tekst of de status van een groep gekleurde knoppen. En als er een taalbarrière is, worden afbeeldingen nog belangrijker. Bij de meeste HMI’s is het mogelijk dat objecten elkaar overlappen, dus overweeg dat een kleine afbeelding een knop mag overlappen. Maar beperk het gebruik ervan of isoleer ze op alternatieve schermen want anders kan dit de prestaties van een bepaald scherm vertragen.

De weergave van gegevens is belangrijk bij het HMI ontwerp en verschillende soorten gegevens vereisen verschillende weergavetypes. Een getal op een scherm kan de snelheid nauwkeurig weergeven, maar de technische eenheden kunnen in twijfel worden getrokken en het aanvaardbare bereik is onbekend. Los dit op door het toevoegen van de volgende eenheden, bijvoorbeeld centimeters per seconde, en de maximum- en minimumwaarden in een tabel op te nemen. Een lijngrafiek met een trend functie kan gegevens uit het verleden en heden weergeven, en is een goede indicator voor toekomstige waarden, omdat een bediener snel kan zien dat de waarden in de richting van een boven- of ondergrens gaan.

Tip 5. Geef passende afbeeldingen weer

Een afbeelding van de machine, het proces dat wordt bestuurd of andere realistische afbeelding kunnen erg nuttig zijn en kunnen de bediener helpen de locatie van problemen te begrijpen zoals bijvoorbeeld defecte sensoren of geblokkeerde actuatoren.

Door gebruik van duidelijke afbeeldingen van de machine, locatie aanwijzers en pijlen naar de kleppen en luiken die moeten worden geopend om een storing te verhelpen. Kan een in enkele seconden naar de locatie van de storing geleid worden. Maar weersta de verleiding om alleen ontwerptekeningen en diagrammen te importeren, want dat levert vaak een druk scherm op met een overdaad aan details.

Tip 6. Houd belangrijke items beschikbaar

Bewaar een deel van het scherm voor belangrijke items zoals start, stop en belangrijke instelpunten. Zo weet de operator gelijk waar hij deze kritieke informatie moet zoeken. Ook kan een strook boven of aan de zijkant van de bedieningselementen geplaatst worden. Zorg er wel voor dat dit gebied volledig consistent is en op elk scherm wordt weergegeven.

De meeste HMI software pakketten bieden een achtergrondscherm-functie waarmee ontwerpers een dergelijk gebied op een locatie in de project lay-out kunnen maken, bewerken en onderhouden. Vervolgens kan het naar op meerdere schermen weergegeven worden.

Tip 7. Bied situationeel bewustzijn

Zorg ervoor dat relevante gegevens duidelijk worden weergegeven, zodat operators in één oogopslag de huidige staat van de machine of het proces kunnen overzien. Een goede display geeft antwoord op twee belangrijke vragen: “In welke toestand bevindt de machine of het proces zich nu?” en “Hoe verhoudt zich dat tot optimale omstandigheden?”
Daarnaast kunnen de HMI schermen ingedeeld worden in vier basisgroepen dit kan het voor de operatoren nog overzichtelijker maken:

 1. Tabellarische en tekst gebaseerde schermen: lijsten of tabel groepen van gegevens en statuswaarden
 2. Schematische schermen: gegevens worden weergegeven op schematische diagrammen van het huidige proces
 3. Trend schermen: actuele en historische gegevenswaarden weergegeven op grafieken met de tijd
 4. Schermen met hoge prestaties: actuele gegevens aangevuld met grafische basiselementen om extra informatie over te brengen

Voor eenvoudige machines kan het voldoende zijn om gegevens weer te geven met betrekking tot de huidige toestand van de machine, maar voor complexere machines of processen moet het schermontwerp en de lay-out erop gericht zijn een bediener te helpen potentiële problemen te voorzien.

 

Bekijk ons aanbod HMI's

Tip 8. Beperk het aantal klikken per scherm

Het is essentieel om alle schermen binnen twee of drie klikken van het begin- of hoofdscherm te houden, denk hierbij hoe de workflow van toepassing kan zijn. Stel hierbij vragen zoals welke taken het vaakst worden uitgevoerd en welke het minst. Optimaliseer met deze kennis de lay-out om zo efficiënt mogelijk te zijn.

Houd scherm menu’s en acties om van het scherm te veranderen zo nauwkeurig mogelijk de de applicatie heen en laat altijd een duidelijk pad achter zodat zelfs de minst ervaren gebruiker niet verdwaalt in de menu’s.

Tip 9. Pas op voor pop-ups

Maak niet gebruik van teveel pop-ups op een HMI. Het is niet de bedoeling dat er een reeks pop-up foutmeldingen in het scherm komen en allemaal een voor een bevestigd moeten worden, voordat de operator op het scherm de hoofdoorzaak kan oplossen.

Tip 10. Gebruik logging van datum- en tijdstempels

Naast een goed HMI ontwerp is het ook belangrijk dat op een slimme manier gebruik wordt gemaakt van alarm- en event logging. Noteer de alarmen en gebeurtenissen wanneer ze zich hebben voorgedaan. Terugkerende problemen lijken vaak niets met elkaar te maken te hebben, maar vaak houden ze verband met dienstwisselingen, opstarten of uitschakelen van apparatuur, pauzes of andere periodieke fabrieks activiteiten.

Alarm bevestiging eisen laten zien hoe snel operators reageren op omstandigheden. Als reacties langzaam zijn kan je bijvoorbeeld de lay-out of het ontwerp van de HMI verfijnen om ze snel te laten reageren.

Tip 11. Maak een stijlgids

Maak een opeenvolging van gemeenschappelijke stijlen voor standvastigheid tussen alle HMI’s in uw en meerdere fabrieken. Door grafieken, trend objecten etc consistent te gebruiken begrijpt de operator het beter en wordt hij of zij ermee vertrouwd. Het is handig om HMI software pakketten te zoeken die objectbibliotheken en scherm bibliotheken aanbieden voor het opslaan en delen van achtereenvolgens bewezen elementen of hele schermen. Hiermee kunt u dezelfde items gemakkelijk hergebruiken voor meerdere projecten.

Gebruik deze tips om HMI ontwerprichtlijnen te ontwikkelen en gebruik deze richtlijnen om consistent effectieve schermen te maken van het ene project naar de andere.

 

Bekijk ons aanbod HMI's

Siemens MP277, TP700

Siemens MP277, TP700

Het is het meest frustrerende wat je als TD’er en Inkoper kan meemaken: Een artikel dat niet meer geproduceerd wordt en dus niet meer geleverd wordt, zeker als dat bedrijfkritische interfaces zijn als Siemens Multipanels en Touchpanels (MP277, TP700).

De oplossing van PartTracker

PartTracker heeft de aftersales service uitgebreid door voorraad te houden van nieuwe gereserveerde Siemens Touch- en Multipanels. Dit zijn de de 6AV6643-0CD01-1AX1 – Siemens Simatic MP277 10″ Touchpanel. 6MB MEMORY uit productie genomen in 2015. en de 7″ TP700 Simatic Comfort panel 6AV2124-0GC01-0AX0, eveneens van Siemens.

Naast deze componenten houdt PartTracker ook andere bedrijfskritische componenten voor u op voorraad, want wij weten als gen ander dat het zeer frustrerend is wanneer een artikel niet direct leverbaar is bij een stilstand. Voor het reserveren van kritische onderdelen voor productielijnen neemt u contact op met PartTracker.

Heeft u vragen over onze uitgebreide services van elektrotechnische producten? Bekijk onze online catalogus. of kijk naar onze diensten die waarde toevoegen voor elk industrieel bedrijf in de keten. Meer weten? Neem dan contact op via: sales@parttracker-industrial.com of bel met Alex van Dam: +31 6 46 060 317.